Σελίδες

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Περί Apple ο λόγος...

Για την Τετάρτη 2 Μαρτίου έχει προγραμματίσει η Apple το πρώτο της keynote για φέτος. Τα email-προσκλήσεις έχουν σταλεί, η αίθουσα έχει κλειστεί και όλα είναι έτοιμα για την ανακοίνωση όπως όλα δείχνουν του iPad 2. To keynote θα ξεκινήσει στις 20.00 ώρα Ελλάδος και αναμένουμε να δούμε τι καινοτομίες θα φέρει η Apple στην δεύτερη γενιά του iPad. Η φήμες που κυκλοφορούν είναι πάρα πολλές και δεν έχουμε παρά να περιμένουμε για να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν ή ακόμη και αν θα υπερκεραστούν με το γνωστό πλέον "One more thing..."

Εκτός βέβαια από το iPad 2 και ό,τι άλλο ανακοινωθεί, που θα μας απασχολήσουν από την μέρα ανακοίνωσής τους και μετά, η Apple ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες τα νέα αναβαθμισμένα MacBook Pro, τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα, ενώ έκανε διαθέσιμη στους Developers την Beta έκδοση του διαδόχου του Snow Leopard αυτή του Lion.


Η μεγάλη αναβάθμιση στα νέα MacBook Pro δεν είναι άλλη από τους νέους state-of-the-art επεξεργαστές της Intel. Ο 17-ιντσος και 15-ιντσος MacBoook Pro φοράνε τετραπλού πυρήνα Intel Core i7 επεξεργαστές, ενώ ο 13-ιντσος διπλού πυρήνα Intel Core είτε i5 είτε i7. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νέα μοντέλα είναι έως και 2 φορές πιο γρήγορα από τα προηγούμενα.
Σημαντική αλλαγή υπάρχει και στην κάρτα γραφικών. Η Apple εγκατέλειψε την κάρτα γραφικών της Intel για τα μοντέλα των 15 και 17 ιντσών και να στράφηκε στην AMD προσφέροντας για τον 15άρη τις AMD Radeon HD 6490M και 6750Μ ενώ για τον 17άρη μόνο την δεύτερη. Στον 13άρη, πιθανώς, για να κρατήσει την τιμή του σχετικά χαμηλά, χρησιμοποιεί την Intel HD Graphics 3000 που είναι σαφώς υποδιαίστερη των άλλων δύο. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και το μεγάλο μειονέκτημα του 13άρη που είναι η ανάλυση της οθόνης του που παρέμεινε στα 1280x800.
Μία νέα καινοτομία της Apple, σε συνεργασία με την Intel, είναι η νέα τεχνολογία I/O με ονομασία Thunderbolt. Συγκεκριμένα η τεχνολογία Thunderbolt είναι η εξέλιξη της USB 2.0 και της FireWire 800 τεχνολογίας σε υπερθετικό βαθμό. Μιλώντας με αριθμούς η τεχνολογία Thunderbolt παρέχει ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων 10 Gbps και προς τις δύο κατευθύνσεις και αυτό κάνει την μεταφορά δεδομένων από και προς τα περιφερειακά έως και 20 φορές πιο γρήγορη από την USB 2.0 και 12 φορές πιο γρήγορη από την FireWire 800. Το αποτέλεσμα είναι να μπορούν να συνδεθούν ταυτόχρονα πάνω της πολλαπλές high-speed συσκευές χωρίς να χρειάζεται η ύπαρξη διανομέα ή διακόπτη, διατηρώντας παράλληλα μέγιστη απόδοση.

Η Apple αναβάθμισε επίσης την κάμερα στα νέα MacBook Pro. Η κάμερα πλέον είναι High Definition, έχει τρεις φορές καλύτερη ανάλυση και καλύτερη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού σε σχέση την προηγούμενη ενώ καταγράφει βίντεο σε ανάλυση 720p. Γι'αυτό τώρα πριν από κάθε κλήση στο Skype ή στο Face Time ένα φρεσκαρισματάκι θα έιναι απαραίτητο!


Αυτό που έμεινε ίδιο είναι το απαράμιλο design των MacBook Pro. Κατασκευασμένα με την τεχνολογία Unibody Enclosure που ανέπτυξε η ίδια η Apple, τα MacBook Pro είναι λεπτότερα και ελαφρύτερα από άλλα notebooks που κυκλοφορούν στο εμπόριο ενώ ταυτόχρονα τα νιώθεις δυνατά και ανθεκτικά. Όποιος έχει πιάσει ένα MacBoook Pro κατασκευασμένο με αυτή την τεχνολογία ξέρει για τι πράγμα μιλώ!

2 σχόλια:

  1. "Στον 13άρη, πιθανώς, για να κρατήσει την τιμή του σχετικά χαμηλά, χρησιμοποιεί την Intel HD Graphics 3000 που είναι σαφώς υποδιαίστερη των άλλων δύο"
    ...Χαμηλά??? Εδώ γελάμε..!!! Πάνω από χιλιάρικο θα χει το παιχνιδουλάκι σου! Ενώ με 900 μπορείς να πάρεις Τούμπανο! (βλέπε HP - rossignol edition) Δηλαδή ΗΗΗΗΜΜΑΡΤΟΝ φίλε (που λεγε και ο Γεωργίου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γι'αυτό φίλε μου έγραψα σχετικά χαμηλά γιατί σε σχέση με το πόσο θα έχουν οι άλλοι δύο, ο 13άρης θα είναι φθηνός!! και όπως κ εσύ κ εγώ ξέρουμε βρες κάποιον να σου τον φέρει από το εξωτερικό κ ακόμα καλύτερα από τα Duty Free!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή